Rij- en rusttijden autocarchauffeur

Beste klant, 

De wetgeving over rij- en rusttijden is er gekomen om de veiligheid zo hoog mogelijk te houden.

Hierbij geven we een beperkt overzicht van de rij- en rusttijden waaraan onze chauffeurs onderhevig zijn. Dit zal u beter doen begrijpen waarom een chauffeur zich heel strikt moet houden aan de afgesproken tijdsindeling. 

Hoeveel uur mag een chauffeur werken per dag? 
De 'werkdag' van de chauffeur start van zodra hij op de stelplaats zijn autocar gaat ophalen en loopt tot wanneer hij de stelplaats terug verlaat op weg naar huis. Die tijd bedraagt maximaal 13 uur. Drie maal per week mag hij die uitbreiden tot 15 uur. Bij een rit met twee chauffeurs bedraagt dit 21 uur.

Hoelang mag een chauffeur rijden? 
Zonder onderbreking mag een chauffeur maximaal 4u30 rijden. Daarna moet hij 45 minuten rust nemen. In totaal mag een chauffeur binnen zijn 'werkdag' maximaal 9 uur rijden, twee maal per week mag hij 10 uur rijtijd hebben. Let op, van zodra een chauffeur 4 uur ononderbroken achter het stuur zit zal hij een stopplaats zoeken. Het is immers niet toegelaten om ook maar één minuut over de maximale rijtijd te gaan. 

Hoeveel nachtrust moet de chauffeur nemen?
In de wetgeving spreekt men niet over 'nachtrust' maar over 'dagelijkse rust'. Die kan zowel overdag als 's nachts genomen worden en bedraagt 11 uur, ononderbroken. Tot 3x per week kan hij die inkorten tot 9 uur. Let wel, dit is de rusttijd die begint van zodra hij de autocar verlaat tot wanneer hij bij de autocar komt.

Strenge controles
Chauffeurs worden meerdere keren per jaar geconfronteerd met zeer strenge controles. De controle gaat telkens tot één maand terug. Dus voor een kleine overtreding kan hij één maand later nog steeds beboet worden. De boetes beginnen vanaf 1500 euro en kunnen hoog oplopen. Daarom dat onze chauffeurs die afgesproken tijdsindeling zeer strikt naleven. 

Wij danken u voor het begrip dat u hiervoor opbrengt.

Het Scheldevallei-team

Wens je regelmatig nieuws of acties te ontvangen?

Schrijf in op onze nieuwsbrief door je hier te registreren.
Wij dragen zorg voor je gegevens.

Openingsuren 

  • Elke werkdag telefonisch bereikbaar
    van 09u30 tot 12u00
  • Bezoek enkel NA AFSPRAAK
  • Telefoon: 055/31 12 40
  • Dringende zaken: 0475 55 31 10
  • Steeds per mail bereikbaar: info@scheldevallei.be

Voor groepen en verenigingen vragen wij om steeds een afspraak te maken: Fietelstraat 129 - 9700 Oudenaarde-Eine - 055 31 12 40
Bij dringende vragen 24/7: telefoon 0475 55 31 10