Hongarije
Naam*
Vereniging / bedrijf
E-mail*
Telefoonnummer*
Straat+nr*
Gemeente*
Reisdatum*
Gewenste opstapplaats*
Namen deelnemers + geboortedatum*
Wens je extra opties bij te boeken?
Corona- of cadeaubonnummer + waarde (indien van toepassing)
Wens je een annulatieverzekering € 3 p.p.*
Graag onze nieuwsbrief ontvangen?*
* Ik ga akkoord met de Servicevoorwaarden en privacyverklaring.
Ga akkoord met alle algemene voorwaarden voordat u doorgaat naar de volgende stap
Opslaan in verlanglijst

Voor het toevoegen van een item aan de verlanglijst is een account vereist

2390

Scheldevallei staat voor

  • We staan voor je klaar 24/7
  • 75 jaar ervaring
  • Lid Garantiefonds reizen

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren. Onze reisexperts helpen je graag.

055 31 12 40

info@scheldevallei.be

8 dagen HONGARIJE

Wat mag je verwachten?

‘Betoverende plekken’, ‘waar uw lichaam ontspant’, ‘geniet van traditie’, ‘adembenemende schoonheid’, ‘oude wereld charme’.  Dit zijn maar enkele meningen van toeristen die naar dit prachtige land op reis zijn geweest.
Hongarije grenst aan Tsjechië, Roemenië, Slovenië en Rusland en was er als eersten bij om te breken met het communistisch regime.  Voor een Hongaar zijn muziek en tradities heel belangrijk.  Het is een land vol van onverwachte rijkdom, een aaneenschakeling van afwisselende landschappen in een ongerepte natuur.
Tijdens deze reis verblijven wij aan het Balatonmeer en maken van daaruit schitterende uitstappen.  Een reis vol aangename verrassingen !

Foto's
Reisschema per dag

dag 1

De Scheldevallei autocar met professionele toerismechauffeur (en gids) haalt u op in uw gemeente.  Via de Belgische en Duits snelwegen bereiken we ons etappehotel in Oostenrijk, waar we zullen overnachten

dag 2

Na het ontbijt rijden we richting Hongaarse grens.  Hier kunnen we onze euro’s wisselen in Hongaarse forinten. Nadien hebben we tijd voor een eerste ontdekking met Hongarije.

dag 3

Vandaag nemen we de ferry naar het schiereiland Tihany.  Het symbool van Tihany is de barokke abdijkerk uit de 18de eeuw.  De kerk heeft één schip en geen zijkapellen.  Het altaar is in barokstijl uitgevoerd.  De crypte is bijna 1000 jaar oud.  Ze is Romaans en heeft zes pilaren en dikke muren.  Koning Adreas I van Hongarije, die deze benedictijnenabdij stichtte in 1055, ligt er begraven.  Het was zijn bedoeling hier een mausoleum te maken voor toekomstige Hongaarse koningen.  Hij is echter de enige Hongaarse koning die er begraven ligt.

Vanaf de Abdijkerk heeft men een fenomenaal uitzicht op het Balatonmeer en de bergen van Balatonfüred.

Daarna rijden we naar Keszthely.  De grootste en oudste plaats langs de oevers van het Balatonmeer.  U vindt er het op drie na grootste kasteel van Hongarije, het Festetics-kasteel.  Kenmerkend zijn de 101 kamers en de bibliotheek Helikon met 86.000 boeken !
We eindigen de dag met een bezoek aan kuuroord Héviz, het grootste natuurlijke thermaalbad ter wereld.  Het therapeutisch gebruik van het geneeskrachtige water is veelzijdig.  Het kan gebruikt worden als bad, als drinkwater en door het in de vorm van damp te inhaleren.

De geneeskrachtige werking versnelt de stofwisseling, geeft rust in het geval van nervositeit, heeft een positieve invloed op de celwerking en met haar pijnstillend vermogen heeft het een weldadige uitwerking op het menselijk lichaam.

Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

dag 4

Vandaag maken we een daguitstap naar Budapest, de hoofdstad van Hongarije, opgedeeld in twee delen door de Donau: Buda en Pest.  Tijdens een stadstour passeren we o.a. Burcht Buda, Matthiaskerk, Vissersbastion, Koninklijk Paleis, de bruggen over de Donau, bruisend Pest met o.a. het Parlementsgebouw, operagebouw, Andrássy-laan, Heldenplein, stadspark, de Grote Synagoge.

Aansluitend maken we een boottocht op de Donau.

Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

dag 5

We starten de dag in Pannonhalma, één van de oudste historische monumenten van Hongarije.  Het is na de abdij van Monte Cassino de grootste abdij ter wereld.

De Benedictijnse monniken werden in 996 uitgenodigd door prins Géza om de abdij te bouwen.

Pannonhalma staat op de Mons Sacer Pannoniae (de Heilige Berg van Pannonia). Deze berg heette eerst St. Martinus berg. Prins Géza en zijn opvolger, koning István (1ste koning van Hongarije, zijn vader was prins Géza), waren er van overtuigd dat de bisschop van Tours, Sint Martinus, aan de voet van de berg geboren is.

Pannonhalma is gebouwd als eerbetoon aan Sint Martinus en vormde het oostelijke bruggenhoofd van de middeleeuwse Europese cultuur. 

Koning István gaf de monniken van Pannonhalma de opdracht het christendom en de Europese cultuur in Hongarije te verspreiden.

De oorspronkelijk uit Tsjechië komende monniken van Pannonhalma volgen de levensfilosofie van Sint Benedictus. Ze beleven hun geloof volgens de spiritualiteit van ‘Ora en Labora’ (Gebed en Arbeid). Sint Martinus was de beschermheilige van hun eerste Hongaarse klooster.

Pannonhalma staat vanaf 1996 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bijzonderheden van Pannonhalma voor Belgie:

Prinses Stefanie van België stierf hier in 1945 en werd hier ook bijgezet samen met haar echtgenoot Prins Lónyay Elemér.

Het hart van aartshertog Otto van Habsburg-Lotharingen werd in 2011 bijgezet.

Later op de dag rijden we naar Herend, wereldberoemd vanwege zijn kostbare en fraai bewerkte voorwerpen van porselein.

Het Porcelanium is een museum en een kijkfabriek ineen. In het museum is de grootste collectie van Herend porselein in de wereld ondergebracht. Het geeft de geschiedenis weer van het begin van het porselein maken in Herend tot heden ten dage alsook hoe de productie gaat van porselein. In de mini fabriek is het mogelijk om het totale proces van het maken van porselein te zien op een kleine schaal.

Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

dag 6

De Hongaarse laagvlakte (puszta/poesta) strekt zich uit ten oosten van de Donau. Ondanks het eentonige landschap bestaat hier een verbazingwekkende diversiteit in de bevolking en hun tradities.

Deze laagvlakte is de voorraadschuur van Hongarije. Hier worden bijna alle granen verbouwd en een groot gedeelte van de groenten. Hier liggen enorme boomgaarden waar het overheerlijke Hongaarse fruit op zanderige en vruchtbare bodem naar hartenlust kan gedijen, mede dankzij de ontelbare zonuren.   Op de enorme boerderijen worden ganzen gehoed waarvan de ganzenlever over de hele wereld geexporteerd wordt.Op de uitgestrekte poesta dwalen sinds mensenheugenis runder-, paarden- en schapenkudden.

Het landschap is pas in de 19e eeuw in cultuur gebracht nadat de ontelbare rivieren werden ingedamd. Voorheen traden zij regelmatig buiten hun oevers en zorgden voor enorme overstromingen. De moerassen werden drooggelegd en de boeren voorkwamen dat de uitgestrekte akkers aan verzanding ten prooi vielen. Deze laagvlakte met koude winters en verzengend hete zomers behoren voor de Hongaren tot het ware moederland. 

Programma op puszta:

ontvangst met Hongaarse borrel (pálinka)+pogácsa (gezouten broodje)

rit per huifkar door de uitgestrekte puszta naar een eenvoudige, typische boerderij waar enkele
van de oeroude Hongaarse diersoorten/rassen te vinden zijn.  Hier genieten we van een drankje (wijn) en een hapje (lángos)

voorstelling van Hongaarse paardenherders/csikósen/ met hun paarden (oude traditie hoe zij  

             hun paarden hebben gedresseerd ) 

lunch (3-gangen menu) met drank (wijn, water,koffie) met op de achtergrond de van muziek

  van een zigeuner-orkest

dag 7

In de voormiddag brengen we nog een bezoek aan Székesfehérvár.  Eén van de oudste steden van Hongarije. Het woord szék betekent “stoel” of (in dit geval toepasselijker) “zetel”, en duidt op het feit dat Fehérvár een koninklijke residentie was.  In de Middeleeuwen was het de stad waar Hongaarse koningen werden gedoopt, getrouwd, gekroond en begraven.

Daarna verder naar ons etappehotel in Oostenrijk waar we opnieuw zullen overnachten

dag 8

Na het ontbijt en een aangeraden stop onderweg komen we terug aan in uw gemeente.

Opstapplaatsen

Uw gekozen opstapplaats

Kaart

Veel gestelde vragen

Kan dit programma aangepast worden?

Dit programma kan aangepast worden naar jullie wensen.

Wat is de prijs hiervoor?

U kiest het soort hotel, het gewenste maaltijdregime, inbegrepen bezoeken of niet, …
Vraag ons gerust een offerte op maat, aangepast aan uw wensen, en wij maken u een prijsvoorstel op.

8 reizigers overwegen deze tour nu!