Ik wil meer info
Opslaan in verlanglijst

Voor het toevoegen van een item aan de verlanglijst is een account vereist

2436

Scheldevallei staat voor

 • We staan voor je klaar 24/7
 • 75 jaar ervaring
 • Lid Garantiefonds reizen

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren. Onze reisexperts helpen je graag.

055 31 12 40

info@scheldevallei.be

SCHOTLAND & The Highlands

 • donderdag 09 tot zaterdag 18 juni 2022
 • min. aantal deelnemers: 30
 • Thuisophaling binnen een straal van 20km rond Eine of gratis gebruik Scheldevallei parking
Wat mag je verwachten?

Schotland is soms woest, vaak desolaat, maar altijd van een dramatische, ruige schoonheid. Het land heeft dan ook een tragische geschiedenis. Torenhoge kastelen houden al eeuwenlang stand, en betoverende verhalen, tradities en legendes worden generaties lang doorgegeven. We kennen Schotland wellicht ook wel uit de vele, vaak heldhaftige films die in dit decor zijn opgenomen en, laat het gezegd zijn, in het echt is het landschap nóg indrukwekkender! We laten in de Highlands met hun robuuste schoonheid, onze gedachten samenvloeien met de kabbelende beekjes die wegvloeien door de eindeloze heuvellandschappen. Torenhoge kastelen houden al eeuwenlang stand, en betoverende verhalen, tradities en legendes worden generaties lang doorgegeven. En dan zijn er nog de Schotten zelf: een volk dat terecht heel fier is op zijn roots! Die fierheid schemert nog altijd door in het eigenzinnige taaltje, de kilts, in de mooiste tartan-ruiten en het wereldberoemde, geestverruimende Schotse water, de whisky, die hier nog steeds via de traditionele technieken gestookt wordt. Buiten de Highlands brengen we een bezoek aan de bijzondere hoofdstad van de streek, Edinburgh. De stad wordt bekroond door zijn kasteel dat op een rots trots over de stad uittorent. Reis met ons mee en ontdek de rijkdom van de fascinerende geschiedenis, het indrukwekkende culturele erfgoed en de historie van de Schotse clans.

Wat is inbegrepen?

 • 2 x diner, overnachting en ontbijt aan boord van ferry op basis van tweepersoonsbuitenhutten met douche/toilet
 • 7 x overnachting, diner en ontbijtbuffet, 4 x lunch
 • reis en alle excursies met luxe autocar, alle inkomgelden volgens programma: Scone Palace, Blair Castle, Inverewe Gardens, Urquhart Castle, Clansman Centre, Ferry Oban – Craignure, Ferry Fionnphort – Iona, Abdij Iona, Falkirk Wheel, Speyside Cooperage
 • BTW, wegen-, verblijftaksen cfr. 01/11/2021
 • audioguide, deskundige begeleiding
 • Thuisophaling binnen een straal van 20 km rond Eine

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag: 520 € per persoon
 • Verzekeringspremie: op aanvraag te bekomen
 • Tafeldranken
 • Persoonlijke uitgaven
Foto's
Reisschema per dag

Dag 1:Heenreis

Vertrek in de late voormiddag aan onze opstapplaatsen naar het Nederlandse IJmuiden bij Amsterdam. Omstreeks 16.00 uur checken we in. We krijgen onze boarding pass en gaan aan boord van het schip van ‘DFDS Seaways’.

Dag 2:Newcastle – Dunblane

Het klopje op de deur betekent dat Newcastle in zicht is. We hebben nog ruim de tijd voor een uitgebreid Engels ontbijt en om ons klaar te maken voor ontscheping. Onderweg naar Dunblane maken we een stop in ‘Gretna Green’, toevluchtsoord voor jonge trouwlustigen in vorige eeuwen. Verder naar Falkirk, waar we het Falkirk-wheel bezoeken, een draaiende scheepslift, die het Forth and Clyde Canal met het Union Canal verbindt, waarbij een hoogte van 35 m wordt overbrugd. Het is de enige roterende scheepslift ter wereld en ze wordt beschouwd als een uniek kunstwerk. Interessant! Verder via Stirling naar Dunblane voor onze overnachting.

Dag 3:Blair Castle & Scone Palace

In de voormiddag bezoeken we Scone Palace, voor de Schotten bijzonder historische grond. Tijdens een bezoek aan dit Georgiaans paleis, waar de vroegere Schotse koningen werden gekroond, komen we meer te weten over de mythes en legendes van de Stone of Scone. Na de lunch staat één van de mooiste kastelen van Schotland op het programma, Blair Atholl. De familie die dit kasteel bewoont zijn de enige staatsburgers in Groot-Brittannië die hun eigen privéleger mogen hebben: de Atholl Highlanders. We rijden verder naar omgeving Aviemore waar we inchecken in het MacDonald Highlands Hotel 4* hotel voor de volgende 3 nachten.

Dag 4:Tropische tuinen in het Schotse Noorden

Over de baai van Morray Firth gaat het in noordwestelijke richting tot Achnasheen. Verder door een bar landschap met desolaat karakter, door de smalle Glen Docherty met zijn ‘single track roads’ en de buitengewone uitzichten op Loch Maree, de spectaculaire kustroute met Gairloch, Gruinard Bay en Inverewe Gardens. Hier bezoeken we – jawel – een bloeiende subtropische tuin, in het noorden van Schotland! In deze uithoek van de Highlands maken we meerdere fotostops. We wandelen door de Corrieshalloch Gorge met de Measach Falls en keren terug via Black Isle. Een onvergetelijke dag!

Dag 5:Het slagveld van Culloden & The Whisky Trail

Na het ontbijt brengen we een kort bezoek aan het slagveld van Culloden, dat in 1746 het toneel was van een grote botsing tussen Engelse en Schotse troepen. In alle geschiedenisboeken , wordt dit beschreven als de dramatische slag die een einde maakte aan de clanstructuur van de Highlanders. Verder naar Moray waar we een glimp opvangen van Elgin Cathedral, een 13e-eeuwse kathedraal en ooit het religieuze centrum van Moray. Wat overblijft van de “Lantaarn van het noorden” is een majestueuze, historische ruïne. In het midden van prachtig groene landschappen komen we meer te weten over de whisky en zijn vaten uit de Speyvallei.

Dag 6:Loch Ness & leven en cultuur van de clans & Glencoe

De pittoreske ruïnes van Urquhart Castle liggen op een rotsachtig schiereiland aan de oevers van Loch Ness. Tijdens het bezoek geniet u van een prachtig uitzicht over Loch Ness. Gelegen op het meest zuidelijke puntje van Loch Ness bevindt zich Fort Augustus. Hier bezoeken we het Clansman Centre, en zien we de boten navigeren door de sluizen van het Caledonische Kanaal. Via één van de ruwste valleien van Schotland, Glencoe, rijden we naar Fort William, gelegen aan de voet van de hoogste berg van Schotland: Ben Nevis. Ten Westen van Fort William ligt het dorp Glenfinnan, bekend om het spoorviaduct van de West Highland Line. Het Glenfinnan monument werd hier opgericht ter nagedachtenis aan de Jacobitische opstand van 1745. Verder naar Oban waar we de volgende 2 nachten verblijven.

Dag 7:Isle of Mull

Een rondrit op het eiland Mull, het op 2 na grootste eiland van de Hebriden, is synoniem met ongerepte natuur. Al op de ferry naar Craignure is het uitzicht zonder meer fabelachtig. Via een prachtige landschapsroute gaat ons uitstapje naar het veel kleinere, maar religieus zeer bevlogen eilandje Iona, dat een speciaal gevoel van sereniteit uitstraalt en een unieke plaats inneemt in de geschiedenis van Schotland. Hier kwam de heilige Columba in 563 aan land en bracht het christendom van Ierland naar Schotland. We bezoeken er de beroemde abdij.

Dag 8:Edinburgh, het kloppende hart van Schotland

Een oud kasteel en winkels vol tweed en tartan: Edinburgh heeft echt wel meer te bieden dan dat! We beginnen de verkenning in de New Town. Architect James Craig kreeg in de 18e eeuw de opdracht om deze nieuwe stad te bouwen en het werd een schitterend staaltje van neoclassicistische architectuur. We wandelen over de Royal Mile, de trots van het oude gedeelte van de stad, die loopt van het kasteel tot Holyrood Palace. Tussen de historische straatjes proeven we de middeleeuwen en staan we versteld van de opmerkelijke architectuur. Deze nacht verblijven we in het zeer stijlvolle 4*+ Hilton Edinburgh Carlton, prachtig gelegen op maar enkele voetstappen verwijderd van de Royal Mile.

Dag 9:Edinburgh-Newcastle-IJmuiden

Na een heerlijk Schots ontbijt zetten we de verkenning van Edinburgh verder. In de late voormiddag rijden we zuidwaarts richting Newcastle, waar we terug inschepen op het schip van ‘DFDS Seaways’, klaar voor de terugreis.

Dag 10:Terugreis

Na een uitgebreid Engels ontbijt ontschepen we in IJmuiden en zetten koers richting de afstapplaatsen. Een reis om nooit te vergeten…

Kaart

Veel gestelde vragen:

Wat is het supplement voor een éénpersoonskamer?

520 euro/persoon

In welk hotel wordt er overnacht?

MacDonald Highlands Hotel 4*

4*+ Hilton Edinburgh Carlton

7 reizigers overwegen deze tour nu!