Bestemming in de kijker: ALENTEJO – Portugal

Alentejo, de verborgen parel van Portugal

Een dunbevolkte regio, in het noorden begrensd door de Taag en de regio Centro, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de regio Algarve. De regio blinkt uit in adembenemende vergezichten, heerlijk geurende eucalyptusbomen, kurk- en olijfbomen, en prachtige, witte stadjes als Monsaraz en Évora.

ALENTEJO, dat is…
dunbevolkt en adembenemend mooi, ongeveer de grootte van België maar slechts 700.000 inwoners
188 kilometer aan kust
het oudste wijngebied van Portugal, met enkele van de beste wijnen in de wereld
uiterst gastvrij
de ultieme ‘Starlight Tourism Destination’
ALENTEJO, heeft…
UNESCO cultureel en natuurlijk werelderfgoed
kurk, eucalyptus, olijven, olijfolie
prachtige fiets- en wandelroutes
een rijke gastronomie
een goede bereikbaarheid vanuit de luchthaven van Lissabon of Faro (1,5 tot 2 uur rijden)

WAAR VERBLIJVEN
Alentejo biedt een verscheidenheid aan kwaliteitsaccommodaties van eenvoudig tot erg luxueus. Een landhuis of een historische pousada, een charmehotel of luxehotel… het kan allemaal. Bij de mogelijkheden horen ook stijlvol ingerichte wellness boutique resorts, prestigieuze design hotels en moderne ecohotels. Of ooit al in een vijfsterren farmscape hotel of kurkhotel gelogeerd?

WAT TE DOEN IN ALENTEJO

Cultureel erfgoed
De rustige Alentejo tovert je terug in de tijd. Monsaraz is bijvoorbeeld een idyllisch middeleeuws vestigingsstadje met charmante leistenen straatjes. Het is alsof de tijd er stilstaat. Évora is de hoofdstad van de regio Alentejo en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een topper op cultureel en historisch gebied, charmant, gezellig en met heel veel leuke cafeetjes en eetgelegenheden. Marvão is een vestingstadje op de top van een berg. Het bestond al in de Romeinse tijd en de Moren noemden het Marvan. De machtige kasteelburcht staat boven een schitterend kluwen van pleinen en straatjes met witgekalkte huizen.

Wijn proeven
Alentejo is ook het oudste wijngebied van Portugal. Aan mooie wijnhotels is hier geen gebrek. De wijnen van de Alentejo worden trouwens jaarlijks overladen met prijzen. Witte wijnen, aromatisch, harmonieus en fris. Rode wijnen, intenser van smaak. Ontdek wijnmakers, wijnhuizen en bezoek wijngaarden.

Natuur
Het reusachtige stuwmeer van Alqueva is de ultieme ‘Starlight Tourism Destination’ toegekend door onder andere UNESCO. Er zijn niet veel plaatsen in Europa waar de sterrenhemel zo indrukwekkend is. Zuidelijker, ook dichtbij de grens met Spanje, is er het Parque Natural do Vale do Guadiana. De Rio Guadiana stroomt door een wild landschap met mediterrane vegetatie. Het is een biotoop van duizenden vogels en andere dieren die in Europa nog maar weinig voorkomen.


ACTIEF IN ALENTEJO

Waterpret, van berg tot zee
Het Alqueva stuwmeer, een van de grootste kunstmatige meren van Europa met een oppervlakte van 250 km2, is een belangrijke spot voor watersporten. Niet alleen voor zeilen, windsurfen, kanovaren en kajakken, maar ook om te waterskiën, suppen of wakeboarden.
Door het mooie weer, de golven, rustige stranden, surfscholen en surfclubs is de kust van Alentejo dan weer een fantastische surfbestemming. Maar ook varen en dolfijnspotten is een mogelijkheid!
De rivierstranden zijn de beste spots van Portugal om te kanoën, kajakken, roeien, waterskiën, windsurfen, jetskiën en zwemmen. En wie graag vist, kan terecht op verschillende plaatsen.

Wandelen en fietsen
De Rota Vicentina volgt de kust en is een langeafstandsroute die uit twee delen bestaat. De Trilho dos Pescadores (Vissersroute) gaat door de duinen, over kliffen en verlaten stranden. De Caminho Historico (Historische route) doorkruist valleien, bossen, steden en dorpjes. Het is ook een prachtig traject om met de fiets af te leggen.
Transalentejo is een verzameling van 11 bewegwijzerde wandelingen. Het gebied strekt zich uit tegen de grens met Spanje, van de Serra d’Ossa tot de zuidelijker gelegen Tapada Grande. De moeilijkheidsgraad gaat van makkelijk tot moeilijk, de afstanden variëren van 8 tot 22 km.

In de Alentejo is het aangenaam fietsen, voornamelijk door een glooiend landschap. Als fietser word je overal vriendelijk onthaald. Veel hotels stellen fietsen ter beschikking van hun gasten en ze helpen graag bij het plannen van fietstochten in de omgeving. Het voor- en najaar zijn ideaal van temperatuur om te fietsen.